Themaconcert Vrede & Vrijheid een groot succes

Chr. muziekvereniging Alblasserdam

Themaconcert Vrede & Vrijheid een groot succes

Zaterdag 20 april stond in het teken van 2 bijzondere concerten in het thema Vrede en Vrijheid. De Ontmoetingskerk in Alblasserdam vormde het decor van een uniek samenwerkingsproject tussen 4 scholen en muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam.

Door de scholen (ds. Joannes Beukelmanschool, De Twijn, De Schalm en de Gr. Van Prinstererschool) werden in het gedeelte voor de pauze presentaties gegeven rondom het thema Vrede en Vrijheid. Ook werd stilgestaan bij de lokale geschiedenis van de Belgische flight lieutenant Jean Noël Vandaele die op 28 september 1944 met zijn toestel neerstortte in de polder Kortland.

12 schoolklassen uit Alblasserdam en Oud-Alblas hebben hier in de afgelopen maanden ook een speciaal lesprogramma over gevolgd. Samen met het Solide, het opleidingsorkest van Soli werd door de scholen gepresenteerd, gezongen, gedichten voorgelezen en zelfs een echt hoorspel opgevoerd. De leerlingen van de ds. Joannes Beukelmanschool hadden daarnaast ook een tentoonstelling ingericht en zelfs een groot schaalmodel van de Hawker Typhoon gemaakt.

Na de pauze was het de beurt aan het fanfareorkest van Soli met de uitvoering van het muzikale bevrijdingsverhaal The Wild Hare. Dit is een raamvertelling over de bemanning van de Amerikaanse B17 bommenwerper The Wild Hare. Tijdens een missie boven Duitsland werd het toestel geraakt en het stortte het neer bij Well.

Slechts één bemanningslid weet uit handen te blijven van de vijand. The Wild Hare werd in 2020 door Harrie Janssen (muziek) en Frans Limburg (tekst) geschreven. Het stuk beschrijft hoe de dreiging van de oorlog steeds dichterbij kwam voor Nederland, de invasie, de Jodenvervolging en de gebeurtenissen van het toestel The Wild Hare. De vertellingen van Frans Limburg gecombineerd met de prachtige muziek maakte het tot een indrukwekkend geheel voor de kinderen en de andere belangstellenden.

Soli kijkt terug op een bijzonder project waarin vele lokale partijen elkaar gevonden hebben in samenwerking en de krachten hebben gebundeld om het belangrijke thema vrede en vrijheid levend te houden.

Tags: , , , , , ,