MNHU slagwerkdag MPB

MNHU slagwerkdag MPB

Wanneer:
28 januari 2017 @ 15:00 – 22:00
2017-01-28T15:00:00+01:00
2017-01-28T22:00:00+01:00
Waar:
Sporthal De Bron
Oceaan 14
3825 WC Amersfoort (Vathorst)

mnhu-slagwerkdag-28-januari

Naast concert slagwerkgroepen kennen we sinds een aantal jaren ook indoor percussion units. In gesprek met een staflid van KAMV uit Amersfoort ontstond de gedachte die twee werelden bij elkaar te brengen, waarbij zij wellicht iets van elkaar kunnen opsteken.

De slagwerkgroep van de KAMV uit Amersfoort verwerkt al een tijdje elementen uit het indoor Percussion wereldje in haar programma’s. De nadruk is daarbij – evenals bij andere slagwerkorkesten – steeds meer op effect komen te liggen. Bij concoursen wordt dit in de beoordeling steeds zwaarder meegerekend. Een goede reden om eens een kijkje in de keuken van indoor percussion te nemen.

Andersom laten indoor percussion units zien dat ze muzikaal grote stappen maken. De tijd dat het vooral “een bak herrie” was, hebben we achter ons gelaten. Daarom is het voor veel indoor percussion units interessant de klassieke benadering van slagwerk van dichtbij mee te maken.

De dag begint om 15.00 met een open repetitie van “European X”, waarbij de Amerikaanse instructeurs Frank Cummings en Nick Jesus de repetitie leiden en het publiek toespreken over de manier van werken, hoe een programma tot stand komt, en hoe de effecten in de show geschreven zijn en uitgevoerd worden.

Vervolgens zal Slagwerk KAMV een open repetitie houden, waarbij dirigent en jurylid Wibrand van Norel toelicht welke elementen uit indoor percussion zij toepassen in hun programma.

Het middagprogramma wordt afgesloten met een gesprek onder leiding van CGN-jurylid René van Dijke, die met Wibrand van Norel, Frank Cumming en Nick Jesus bespreekt welke elementen beide groepen gemeen hebben en op welke vlakken ze van elkaar kunnen leren. Zeer interessant voor instructeurs en leden die hun (concert)programma’s intelligenter willen opbouwen.

Het avondprogramma begint met de showcase van twee concertante verenigingen, de Malletband van Soli Deo Gloria uit Alblasserdam o.l.v. Theo Vet, en de Slagwerkgroep van KAMV o.l.v. Wibrand van Norel. Ze worden beoordeeld door de aanwezige professionals, die hun bevindingen met het publiek zullen delen.

Daarna laten drie Indoor percussion units (een deel van) hun show voor het eerst zien aan publiek en jury: Premier Krommenie, European X en Percussion Unlimited. De CGN-juryleden zullen de shows op de gebruikelijke manier beoordelen, en na elke show hun bevindingen met het publiek bespreken.